Partizanska cesta 4
6210 Sežana
Včeraj, 6. junija 2024 je doc. dr. Stanislav Renčelj v Dvorani Botaničnega vrta Sežana predstavil svoje najnovejše delo.
Knjiga MED ŽLAHTNIM KRAŠKIM PRŠUTOM IN BLAGODEJNIM TERANOM nam pojasni vpetost pršuta in terana v življenje kraškega človeka. Kraševci so suhomesnate izdelke razvili do vrhunskih gastronomskih vrednot in kulture uživanja. Pršut je postal celo protokolarna jed. Teran in pršut sta posebneža in večna sopotnika. Postala sta ambasadorja Krasa. Doživljanje Krasa je povezano z gostoljubnostjo. S sočnimi rezinami pršuta, pancete in zašinka in kozarcem možatega terana pričakamo goste. Izdelki uživajo na nivoju Evropske unije zaščito geografske označbe. Kras, kot gastronomsko deželo promovira blagovna znamka Kras – Carso. Knjiga pojasni čar ročno rezanega pršuta. Saj rezina pršuta in kos kruha predstavljata izvirno obliko ponudbe. Ob uživanju terana in pršuta pridejo do izraza njuni blagodejni učinki, ki poskrbijo za dobro počutje. Domačini znajo s pršutom in teranom pripraviti vrsto jedi. Posebnost knjige so domiselno in slikovito pripravljene sladice s teranom. Domačini so z vztrajnostjo, izkušnjami in prakso pridobili znanja in ustvarili tradicijo. S tem so uveljavili Kras kot deželo suhomesnatih izdelkov. Znana jerina oz. terra rossa daje značaj teranu, ki je eno najstarejših vin na svetu. A ni le vino. Je zemlja, je nebo, je človek. Teran je simbol in srce Krasa. Naravna in kulturna dediščina z eno-gastronomijo Krasa in Brkinov so osnova izjemne lokalne turistične ponudbe.
"Stanko Renčelj je zagotovo eden izmed največjih poznavalcev Krasa in njegovih značilnosti. Tudi zato je eden izmed naših najboljših učiteljev. S preko petdesetimi izdanimi knjigami je svoje bogato znanje delil s številnimi rodovi Kraševk in Kraševcev, Slovenk in Slovencev. In temu je pred kratkim pridal še edinstveno delo, ki nosi naslov Med žlahtnim kraškim pršutom in blagodejnim teranom. Ta knjiga ni zgolj zbirka receptov, temveč je poklon bogati kulinarični dediščini našega Krasa, ki ga Stanko obravnava z globokim spoštovanjem in ljubeznijo," je v svojem nagovoru med drugim poudaril župan Andrej Sila. Z zahvalami za sodelovanje in predajo znanj so izdajo Renčljeve knjige pozdravili tudi Stojan Hergouth, direktor Pršutarne Kras, Marjan Colja, direktor Vinakrasa in Ksenija Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič.
Za glasbeno doživetje so poskrbeli godci skupine Naši fantje, ki so spremili predstavitev knjige in prijetno druženje v Botaničnem vrtu Sežana zatem. Seveda smo poskusili vse dobrote, o katerih je doc. dr. Renčelj tako zanimivo pripovedoval.